Tuesday, January 24, 2012

Zigenares och romers rykte måste förändras!

"Utländska ficktjuvar härjar i Norge

Publicerat 23 januari 2012 kl 01:10

Oslo. Fickstölderna i Oslo har på ett år ökat med 50 procent. Och det är romer och nordafrikaner som ligger bakom ökningen, enligt norsk media.

- 2007 låg antalet brott av den här typen på 6-7000. Nu börjar vi närma oss 15.000 per år. Det började med skid-VM och därefter har statistiken stadigt gått uppåt, säger politiinspektör Bjørn Åge Hansen till tidningen Nettavisen.

- Den gemensamma nämnaren när någon blir tagen är att vi vanligen behöver en tolk. Det är speciellt folk från Östeuropa (läs romer, FT:s anm) och Nordafrika som blir gripna, säger han."


Nyheten publicerades igår i Fria Tider.

Är det inte hemskt att när man läser kommentarerna till denna nyhet så märker man hur folk ser på romerna? Är det inte typiskt att romerna oftast nämns och ställs i dålig dager?

Läste för ett tag sedan en annan nyhet om en zigenare inom hemtjänsten som ska ha stulit. Är det verkligen nödvändigt och rätt att nämna att personen i fråga är zigenare? Skulle man nämnt om personen hade varit kristen, muslim, italienare eller blond?

Ryktet att romer och zigenare stjäl måste försvinna snart. Alla romer och zigenare stjäl inte, lika lite som att alla muslimer är terrorister och kvinnoförtryckare. Sedan att det finns romer och zigenare som faktiskt stjäl kanske är en hint om vad vi borde göra. Ser man på deras historia så är det ju inte så att dom har blivit rättvist behandlade. De nekas bostad, jobb och asyl på grund av att det är just romer eller zigenare. Vad förväntar vi oss att dom ska göra? Svälta på gatan?

Och nu pratar jag inte bara om hur det är i Sverige. Runt om i världen finns det faktiskt människor av en viss etnisk eller religiös tillhörighet, som blir behandlade på fel sätt, som avisas på många olika plan, och samtidigt får ta skit för att de försöker överleva. Jag menar inte att ingen rom eller zigenare stjäl av annan anledning än fattigdom eller avvisning, men att stjäla är inget som borde representera just romer och zigenare.

Romerna har blivit diskriminerade länge nu, är det inte dags att vi börjar jobba på det?

No comments: