Monday, March 21, 2011

Domedagssekten

Såg på den här dokumentären på svt play häromdagen. Och jag förvånas över hur lättlurade människor måste vara. För hur kan en vuxen, mentalt frisk människa gå med på något sådant här? Barnen kan jag förstå, dom är ju födda in i det och vet ju inget annat. Men dom vuxna som valde och faktiskt tror på denna sjuka mannen, kan jag inte hjälpa att jag tycker är korkade. Dom måste väl ha något fel? Eller ha varit i någon sorts utsatt situation eller varit väldigt lättpåverkade när dom gick med i sekten? För om någon påstår sig vara Messias, blir man inte lite misstänksam då? Tycker det är lite läskigt att det finns människor som kan lura folk så himla mycket. Och om dessa anhängare är friska och har ett förnuft, så tycker jag att det är lite läskigt att det finns sådana som dom som tror på människor som Michael Travesser.

Som när man i dokumentären får se Michael Travesser sitta bredvid tre ungdomar/barn som är med i sekten, och barnen skrattar när intervjuaren säger att barn som fötts in i sekten inte har gjort ett val att vara med i den. Visst, vissa av dom har kanske varit hemma hos sina föräldrar som inte är med i sekten, men dom har ju inte levt ett vanligt liv. Att dom väljer att åka tillbaka till sektens område kanske inte är så konstigt eftersom det är där dom har växt upp och känner att dom hör hemma. Just för att dom inte vet hur dom ska hantera ett annat liv utan sekten?
Och en av tjejerna berättar att hennes mamma (som inte är med i sekten längre) har sagt till henne att hon är hjärntvättad, och tjejen säger: "She told me one time that she thought I was brainwashed, and I thought; Yeah, I am brainwashed! Michael has washed my brain of all my own corrupt thoughts!"
Och barnen skrattar. Och Michael sitter och ser helnöjd ut. Det känns bara helt fel. Hur kan man göra så?


Hela dokumentären finns på svtplay.se och i delar på YouTube.


No comments: